E-Turquality Bilişimin Yıldızları Programı

E-Turquality Bilişimin Yıldızları Programı

E-Turquality Bilişimin Yıldızları Programı kısaca yalnızca ülkemiz tarafından devlet destekli olarak yürütülen markalaşma programı Turquality’nin bilişim sektörü girişimlerine uyarlanmış versiyonu. İlk kez 2004 yılında o zamanki ismiyle Ekonomi Bakanlığı tarafından devreye alınan programdan güncel durumda 369 adet marka faydalanıyor.

5447 sayılı karar çerçevesinde E-Turquality Bilişimin Yıldızları Programı’nın üç amaca hizmet edecek şekilde yapılandırıldığı görülüyor:

  • Bilişim ve alt sektörlerdeki girişimlerin gelişimini sağlamak
  • İnovasyonu teşvik etmek
  • Uluslararası pazarda rekabet edebilecek bölgesel ve küresel unicornların oluşmasını sağlamak

Bu amaçlar çerçevesinde E-Turquality Bilişimin Yıldızları Programı, detaylarını Bilişim Sektörü İhracat Destekleri yazımızda incelediğimiz desteklerden farklı olarak girişimlerin ihracat faaliyetlerini desteklemek yerine firmaların markalaşma hedeflerine katkıda bulunacak şekilde yapılandırılmış bir destek mekanizmasına sahip. Bu nedenle belirli periyotlarla ihracat faaliyetlerinden doğan desteğe uygun giderleri ilgili birliklere sunmak yerine destekten faydalanmak isteyen firmaların ön başvuru gerçekleştirerek, programa alınmaları şart.

E-Turquality Programı Ön Başvuru ve Değerlendirme Süreçleri

Program çerçevesindeki desteklerden faydalanmak isteyen girişimler, öncelikli olarak bakanlığa ön başvuru gerçekleştirecekler. Ön başvurunun içeriği henüz programa ilişkin uygulama esasları yayımlanmadığı için belli olmasa da kararda yer alan madde 24, programa alınacak bilişim şirketlerinde hangi kriterlere dikkat edileceğini tarifliyor. Bu maddeye göre programa ön başvuru gerçekleştirecek şirketlerin;

  • Ürün ve hizmetleri
  • Kurumsal ve teknolojik yetkinlikleri
  • Organizasyon yapıları
  • Gelecek vizyonu

dikkate alınarak bakanlık tarafından bir ön değerlendirme prosedürü uygulanacak.

Değerlendirmede ayrıca başvuru gerçekleştiren şirketin proje yönetim tecrübesini kanıtlar kurumsal süreç varlıkları da etkili olacak. Diğer bir ifadeyle programa başvuran şirketin;

  • Serbest bölge/ihtisas bölgesinde yer alması
  • Başarıyla tamamladığı bir TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge projesine sahip olması
  • TÜR Belgesine sahip olması

programa alınma aşamasında öncelik sebebi olarak kabul edilecek.

Ön başvuru aşamasını başarıyla geçen şirketlere öncelikli olarak E-Turquality sertifikası verilecek. Bu şirketler programın logosunu da kullanma hakkına sahip olacaklar.

Bu aşamadan sonra bakanlık programa alınan şirketlerden markalaşma hedeflerini içeren bir iş planı sunmalarını bekliyor. Her bir şirketin ihracat kapasitesini artırmaya yönelik faaliyetlerini içerecek bu plan çerçevesinde sunulan faaliyetlere ilişkin giderlerin beş yıl süreyle desteklenmesi ile program yürütülecek. Şayet şirketler ülkemiz hizmet ticareti politikaları çerçevesinde belirlenen performans kriterlerini sağlarlarlarsa, bu süreye ek olarak programdan 5 yıl süreyle daha faydalanabilecek.

E-Turquality Programı Yürütme Süreçleri

Şirketlerin program kapsamındaki desteklerden faydalanmaya başlayabilmeleri için, Bakanlıkça uygun görülen danışmanlık şirketlerine hazırlattıkları ve bakanlığa sundukları iş planlarının onaylanması gerekmekte. İş planı onaylanan ve desteklerden faydalanmaya başlayan şirketlerin her yıl bakanlığa performans raporu sunmaları bekleniyor. Desteğin devamlılığı açısından bu performans raporunu değerlendirecek bakanlık gidişata göre iş planını hazırlayan danışmanlık şirketlerinden sunulan iş planının revize edilmesini talep edebilecek.

Faaliyet raporlarında ya da destek süresi içerisinde, E-Turquality ünvanına sahip olmasına karşın desteklerden etkin olarak faydalanmayan şirketler destek kapsamından çıkarılabilecek ya da bu şirketlerin destek kullanımları sınırlandırılabilecek. Aynı yaptırımlar çerçevesinde bu şirketlerin destek oranlarında da indirime gidilmesi söz konusu olabilecek.

E-Turquality’e katılım ve markalaşmak için Incenta Danışmanlık firmasından gerekli tüm konular için destek alabilirsiniz. İhracat yapmak ve bir dünya markası olmak gibi bir hedefiniz varsa hemen arayın, bilgi alın.

+90 312 503 77 17

Güncel Yazılar

E-Turquality Bilişimin Yıldızları Programı

E-Turquality Bilişimin Yıldızları Programı E-Turquality Bilişimin Yıldızları Programı E-Turquality Bilişimin Yıldızları Programı kısaca yalnızca ülkemiz tarafından devlet destekli olarak yürütülen...

Markalaşma

Markalaşma Markalaşma Nedir? Markanıza bir kimlik yaratmanın ve bu kimlikle geniş kitlelere en etkili şekilde hitap etmenin anahtarı olan markalaşma,...

Turquality Destekleri

Turquality Destekleri Turquality Destekleri TURQUALITY®, ülkemizin rekabet avantajını elinde bulundurduğu ve markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarına sahip firmalarımızın, üretimlerinden pazarlamalarına,...